HomePortalRegisterLog in

Share | 
 

 TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
Rimau Taring
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 870,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 870,000HP
avatar

Moderator

Level : 6 - Ketua Empayar
($) : $ 1,181,100 / $ 2, 449,100
Number of posts : 17640
Senjata Utama : Perisai Robot Pemusnah Dewa

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)   Sat May 08, 2010 5:20 am

HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP
OLEH; MAHARAJA CROSS FIRE...

________________________________________________
Empayer Pendekar Laut
Pertubuhan Wira Tempur Keamanan
Tutorial
Back to top Go down
Maharaja CrossFire
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
avatar

Moderator

Level : 4 - Jaguh Handalan Empayar
($) : $ 978,200/$2,483 200
Number of posts : 24940
Senjata Utama : JT-Dreamaker

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)   Tue May 25, 2010 7:47 am


Salam sejahtera semua... aku kan menerang kan
bagaimana nk wat imej 3D GLASSES ICON IN PHOTOSHOP

________________________________________________
Back to top Go down
Maharaja CrossFire
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
avatar

Moderator

Level : 4 - Jaguh Handalan Empayar
($) : $ 978,200/$2,483 200
Number of posts : 24940
Senjata Utama : JT-Dreamaker

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)   Tue May 25, 2010 7:58 am

Langkah 1 : membuat layer baru pergi ke file menu>new layer

catatan: tetapkan layer seperti imej diatas.

________________________________________________
Back to top Go down
Maharaja CrossFire
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
avatar

Moderator

Level : 4 - Jaguh Handalan Empayar
($) : $ 978,200/$2,483 200
Number of posts : 24940
Senjata Utama : JT-Dreamaker

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)   Tue May 25, 2010 9:53 am

Langkah 2 : MEMBUAT BULATAN

catatan: Membuat pemilihan dan mengisinya dengan # 649ad2. Kemudian, turun, pada LOW OPACITY, SOFT ERASER dan menghapuskan beberapa kawasan seperti diatas.
ini dimaksudkan agar nampak lebih 3D, dan kemudian, itu akan menambah baik untuk ikon kita.
menambah FX Layer, untuk membuatnya kelihatan lebih baik.

________________________________________________
Back to top Go down
Maharaja CrossFire
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
avatar

Moderator

Level : 4 - Jaguh Handalan Empayar
($) : $ 978,200/$2,483 200
Number of posts : 24940
Senjata Utama : JT-Dreamaker

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)   Tue May 25, 2010 10:06 am

dibawah ialah cara mengemaskinikan bulatan 3D dengan menggunakan layer style

first:


second:


third:


HASIL daripada layer style

________________________________________________
Back to top Go down
Maharaja CrossFire
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
avatar

Moderator

Level : 4 - Jaguh Handalan Empayar
($) : $ 978,200/$2,483 200
Number of posts : 24940
Senjata Utama : JT-Dreamaker

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)   Tue May 25, 2010 10:37 am

Langkah 3 : Dalam langkah ini, kita akan membuat lingkaran paparan 3D. Teori ini mudah. just berfikir dari mana cahaya itu berasal, serta membayangkan dan menyoroti sumber cahaya. jika anda konsisten dgn ini, maka anda akan memiliki hasil yang lebih baik. Berikut ini adalah beberapa teori cahaya yang seharusnya membuat lebih mudah bagi anda.


PENCAHAYAAN

Meskipun ini bukan yang terbaik dari diagram, hal ini menunjukkan pencahayaan asas. Jika anda tetapkan ini dan mempunyai sumber cahaya yang malar, karya anda akan menjadi jauh lebih menonjol dan realistik.


OK, klik circular marquee tool anda, set ke 10px Feather dan membuatnya 200px by 200px. Ada banyak cara mendapatkan highlights / gloss dan bayangan. salah satu cara terbaik untuk mendapatkan gloss adalah seperti ini.



MENGUBAH


Anda boleh membuat pengubahan. Ketika membuat cahaya malap, anda boleh mengubahkan di bahagian gelap bulatan, atau warna gradien yang anda gunakan. Anda juga boleh mengubahkan mod lapisan. Cubalah mengubah beberapa tetapan sekarang, dan melihat apa yang terjadi!

________________________________________________
Back to top Go down
Maharaja CrossFire
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
avatar

Moderator

Level : 4 - Jaguh Handalan Empayar
($) : $ 978,200/$2,483 200
Number of posts : 24940
Senjata Utama : JT-Dreamaker

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)   Tue May 25, 2010 10:51 am

Bayangan jauh lebih mudah untuk dibuat, Untuk bayangan, cukup membuat sebuah lingkaran, anda bolehmengubah ini dan feather px. Kemudian, anda boleh menetapkannya supaya cahaya lembut, overlay atau tentu saja, normal, ikut citarasa yang mana yang anda sukai.

Dengan bayang-bayang, anda harus membuat secara berhati-hati, kerana ia bermain bahagian yang sangat penting dalam keputusan akhirnya ikon. Gambaran keseluruhan kurang jelas, sehingga anda dapat menambah lebih dari ia, tapi dengan bayangan, ia memainkan peranan yang lebih besar, dan mempunyai lebih daripada keberkesanan.

pekara terburuk yang boleh anda lakukan ketika membuat bayangan ialah memperbesarkan imej sehingga terlalu jauh. Bila anda melakukannya, anda tidak boleh melihat gambaran yang jelas, Pastikan bahawa ketika bayangan, anda boleh melihat gambar secara keseluruhan, dan fikirkan tentang apa yang telah anda lakukan!

lihat imej 3D bulatan dibawah setelah disuaikan dengan bayangan



________________________________________________
Back to top Go down
Maharaja CrossFire
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
avatar

Moderator

Level : 4 - Jaguh Handalan Empayar
($) : $ 978,200/$2,483 200
Number of posts : 24940
Senjata Utama : JT-Dreamaker

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)   Tue May 25, 2010 11:03 am

Langkah 4: Dalam langkah ini, kita akan membuat ia nampak lebih "3D". Cara untuk melakukan ini adalah mudah, yang kita akan tahu sedikit. Pilih PEN TOOL dan mengunakan saiz 3px lebar.






________________________________________________
Back to top Go down
Maharaja CrossFire
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
avatar

Moderator

Level : 4 - Jaguh Handalan Empayar
($) : $ 978,200/$2,483 200
Number of posts : 24940
Senjata Utama : JT-Dreamaker

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)   Tue May 25, 2010 11:10 am

Set ukuran berus anda untuk sekitar 3 - 5px, tekan klik kanan> stroke path. Bila anda stroke path,
ada dua jenis pusat stroke. Dengan tekanan simulasi dan tanpa tekanan simulasi. Berikut adalah contoh dari keduanya.


________________________________________________
Back to top Go down
Maharaja CrossFire
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
avatar

Moderator

Level : 4 - Jaguh Handalan Empayar
($) : $ 978,200/$2,483 200
Number of posts : 24940
Senjata Utama : JT-Dreamaker

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)   Tue May 25, 2010 3:52 pm

Langkah 5 : PENERANGAN

catatan:
Anda dah mempunyai beberapa garis putih sekarang, nampak 3D, tapi tidak bersebati dengan imej. Mengatur semula lapisan untuk cahaya lembut atau overlay, Anda juga boleh menurunkan opacity dan / atau mengisi dari baris. Anda juga boleh mendapatkan penghapus perisian untuk menghapuskan beberapa kawasan untuk membuatnya tampak lebih 3D.

Untuk membuat ia klik pada circular marquee tool dengan parameter imej di bawah:
Anda kemudiannya boleh mengedit gaya lapisan. menetapkan opacity ke 50%. Tapi anda boleh menetapkannya sendiri untuk soft light atau overlay. set ke soft light atau overlay dan kurangkan opacity.

Pada langkah berikutnya, aku akan menerangkan cara membuat jalan 3D untuk menambah penjelasan gambar.

________________________________________________
Back to top Go down
Maharaja CrossFire
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
avatar

Moderator

Level : 4 - Jaguh Handalan Empayar
($) : $ 978,200/$2,483 200
Number of posts : 24940
Senjata Utama : JT-Dreamaker

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)   Tue May 25, 2010 4:04 pm

Langkah 6 : 3D paths

catatan: langkah ini pendek je... tapi padat ngan penerangan... hihihiii....
firstly klik pada pen toll dan biarkan terpapar... tengok imej atas..

________________________________________________
Back to top Go down
Maharaja CrossFire
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
avatar

Moderator

Level : 4 - Jaguh Handalan Empayar
($) : $ 978,200/$2,483 200
Number of posts : 24940
Senjata Utama : JT-Dreamaker

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)   Tue May 25, 2010 5:29 pm




P/S: Cuba path yg berbeza dan menetapkan beberapa lapisan soft light atau overlay dan kurangkan kegelapan=opacity.

________________________________________________
Back to top Go down
Maharaja CrossFire
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
avatar

Moderator

Level : 4 - Jaguh Handalan Empayar
($) : $ 978,200/$2,483 200
Number of posts : 24940
Senjata Utama : JT-Dreamaker

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)   Tue May 25, 2010 5:47 pm

Langkah 7: Membuat Kotak Dasar



gunakan pen tool, dan buatkan pada setiap layer baru. Kemudian, isikan path dengan warna putih (FFFFFF #). Kemudian tambah FX ini layer untuk setiap sisi.

Pada 'sisi depan', tetapkan 15% dan 'sisi belakang' hingga 10%. untuk looking transparents (mencari telus) DAN LANGKAH SETERUSNYA KITA AKAN MEMBUATNYA LEBIH JELAS 3D YG DIHASILKAN

________________________________________________
Back to top Go down
Maharaja CrossFire
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
avatar

Moderator

Level : 4 - Jaguh Handalan Empayar
($) : $ 978,200/$2,483 200
Number of posts : 24940
Senjata Utama : JT-Dreamaker

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)   Tue May 25, 2010 6:03 pm

Langkah 8: HIGHLIGHTING BOX (Menyoroti kotak)

Ingat balik teknik highlighting dahulu?
Nah, dengan menggunakan teknik yang sama seperti ini. buat layer baru di atas setiap tempat 'sisi', kemudian buat path yang sesuai.

Untuk membuat path 'berputar' , buatkan dua titik, kemudian, klik di tengah path dan seret ke atas / bawah kiri / kanan untuk membuat path yg cantik Sila lihat pada contoh ini.


Kemudian, pilih sebelah kanan 'layer dan tekan CTRL + SHIFT + I kemudian tekan delete Pada langkah berikutnya kita akan melihat lebih detail tambahan dibuat kedalam kotak.

________________________________________________
Back to top Go down
Maharaja CrossFire
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
avatar

Moderator

Level : 4 - Jaguh Handalan Empayar
($) : $ 978,200/$2,483 200
Number of posts : 24940
Senjata Utama : JT-Dreamaker

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)   Tue May 25, 2010 6:49 pm

Langkah 9: Menambah Butiran pada kotak dan bulatan tersebut

Pada langkah ini, anda menggunakan teknik untuk stroking paths, highlight dan shadows yang kita lihat sebelum ni untuk mencantikan kotak tersebut, sila lihat imej gambarajah di bawah dan teliti.



MEMBUAT SOFTER SHADOWS


Jika anda ingin membuat softer shadows, klik pada soft brush (airbrush) sekitar saiz 9-12px, stroke path dan kemudian kurangkan opacitysoft.

________________________________________________
Back to top Go down
Maharaja CrossFire
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
avatar

Moderator

Level : 4 - Jaguh Handalan Empayar
($) : $ 978,200/$2,483 200
Number of posts : 24940
Senjata Utama : JT-Dreamaker

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)   Tue May 25, 2010 7:13 pm

Langkah 10: Membuat Semuanya bersinar (Glow)

MASIH BELUM CUKUP? SINAR atau GLOW KURANG?

Untuk mendapatkan sesuatu yang bersinar, mudah saja. klik pada airbrush, 100-300px dan hanya cat putih. Untuk higlightskan latar belakang, buat lapisan baru di bawah untuk lebih menyerlahkan. Untuk melihat jenis cahaya yg lebih baik, lakukan pada bahagian atas dengan menggunakan berus kecil.


Untuk bisa melihat cahaya-jenis yang lebih baik, menambah banyak lapisan pada opacity 5-10% jauh lebih baik daripada dua atau tiga pada 40%. Anda juga boleh menambah highlights biru untuk memberikan lebih sinaran cahaya.

________________________________________________
Back to top Go down
Maharaja CrossFire
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
avatar

Moderator

Level : 4 - Jaguh Handalan Empayar
($) : $ 978,200/$2,483 200
Number of posts : 24940
Senjata Utama : JT-Dreamaker

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)   Tue May 25, 2010 7:32 pm

Langkah 11: Finishing Detail




imej Ikon kelihatan lebih baik sekiranya menambah shadows sedikit.
Membuat layer baru pada bahagian atas (belakang kontras) dan mengisinya dengan hitam
(# 000000) dan untuk menetapkan mengisi ke 0%. Kemudian tambah lapisan gaya ini dan anda akan melihat bayangan gelap yg lebih menarik.

________________________________________________


Last edited by Maharaja CrossFire on Tue May 25, 2010 7:35 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
Maharaja CrossFire
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 930,000HP
avatar

Moderator

Level : 4 - Jaguh Handalan Empayar
($) : $ 978,200/$2,483 200
Number of posts : 24940
Senjata Utama : JT-Dreamaker

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)   Tue May 25, 2010 7:33 pm




LIHAT HASILNYA.... MENARIK BUKAN...
KORANG BOLEH MENCUBA DENGAN
LANGKAHX YG DIBERI... SEMOGA BERJAYA...

Smile Smile Smile Smile Smile

________________________________________________
Back to top Go down
Rimau Taring
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 870,000HP
99'Petala'Langit Aliran'Kuasa 870,000HP
avatar

Moderator

Level : 6 - Ketua Empayar
($) : $ 1,181,100 / $ 2, 449,100
Number of posts : 17640
Senjata Utama : Perisai Robot Pemusnah Dewa

Profile Jaguh
Tahap Kesempurnaan:
100/100  (100/100)
Penghayatan Kuasa:
100/100  (100/100)

PostSubject: Re: TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)   Tue May 25, 2010 9:13 pm

TERIMA KASIH ATAS KERJASAMA... HASIL KERJA ANDA SEDANG DINILAI. TOPIK INI AKAN DI MASUKKAN KE DALAM TOPIK "TUTORIAL LENGKAP" SELEPAS DINILAI UNTUK MENJADI RUJUKAN JAGUH LAIN.

________________________________________________
Empayer Pendekar Laut
Pertubuhan Wira Tempur Keamanan
Tutorial
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)   

Back to top Go down
 
TUTORIAL: HOW TO DESIGN A 3D GLASS ICON IN PHOTOSHOP (KREDIT&RP)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Wiratunggallegacy :: Tutorial Lengkap :: Tips dan Tricks - Photoshop-
Jump to: